Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Jurutera JA29

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Jurutera JA29 | Adakah anda calon peperiksaan online PSEE jawatan Penolong Jurutera JA29 ? Jika ya, tahniah saya ucapkan kepada anda! Disini kami akan kongsikan contoh-contoh soalan peperiksaan online bagi exam online Penolong Jurutera JA29.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Jurutera JA29

Peperiksaan online PSEE untuk Penolong Jurutera JA29 ini adalah tapisan peringkat awal calon yang dijalankan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sebelum memanggil calon menghadiri temuduga nanti.

Format Peperiksaan Penolong Jurutera Gred JA29

Untuk makluman, pihak SPA telah mewar-warkan panggilan menduduki peperiksaan ini melalui email, website SPA8i dan Fan Page SPA di Facebook.

Jika anda masih belum menerima sebarang pemberitahuan, bermakna anda tidak layak menduduki peperiksaan ini. Walaubagaimanapun, anda boleh menyemak senarai nama anda samada dapat ataupun tidak.

Semakan peperiksaan – Klik sini

Untuk peperiksaan online bulan Januari 2020 ini, berikut adalah jadual peperiksaannya:

1. Penolong Jurutera(Awam) Gred JA29

  • Jawatan: Penolong Jurutera(Awam) Gred JA29
  • Kem/Jabatan: Kementerian Kerja Raya Malaysia
  • Kategori Peperiksaan: Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE)
  • Tarikh Peperiksaan : 17 Disember 2020
  • Masa Peperiksaan : 10:00 pagi – 11:40 pagi

2. Penolong Jurutera (Elektrik) Gred JA29

  • Jawatan: Penolong Jurutera (Elektrik) JA29
  • Kem/Jabatan: Kementerian Kerja Raya Malaysia
  • Kategori Peperiksaan: Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE)
  • Tarikh Peperiksaan : 17 Disember 2020
  • Masa Peperiksaan : 10:00 pagi – 11:40 pagi

Contoh Soalan Penolong Jurutera Gred JA29

Peperiksaan kali ini mengkehendaki calon menjawab 2 bahagian iaitu;

  • Seksyen A – Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah

Dibawah ini adalah 10 Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah untuk peperiksaan online ini.

1. Kadar tukaran antara Ringgit Malaysia dan Dolar Singapura ialah RM100=S$31.56. Berapakah nilai RM jika S$157.78?

  • A) 500
  • B) 550
  • C) 600
  • D) 650
Baca Juga  Soalan Pengetahuan Am Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan

2. Apakah nilai P dalam kumpulan nombor berikut? 19, 29, 41, 31, P, 43

  • A) 23
  • B) 38
  • C) 40
  • D) 9

3. Sekiranya bulatan bersisi satu. Berapakah sisi Oktagon?

  • A) 2
  • B) 6
  • C) 8
  • D) 12

4. Harga sebuah televisyen ialah RM599. Harga sebuah meja makan ialah tiga kali harga Televisyen itu. Cari beza harga saiz televisyen dan meja majkan tersebut?

  • A) 1,797
  • B) 1,198
  • C) 2,396
  • D) 3,396

5. Sebuah tangki minyak berbentuk silinder mempunyai diameter 7.10 meter di isi penuh dengan minyak. Tinggi silinder itu adalah 1.28 meter lebih dari jejarinya. Berapakah isipadu minyak dalam tangka itu dalam unit meter padu?

  • A. 191.03
  • B. 190.00
  • C. 192.00
  • D. 191.14

6. Harga kos set pinggan di Syarikat Nora ialah RM120. Harga jual set pinggan itu ialah RM150. Set pinggan itu diberi diskaun sebanyak 60% sempena penghabisan stok. Syarikat Nora mengalami…

  • A) Keuntungan sebanyak RM60
  • B) Keuntungan sebanyak RM30
  • C) Kerugian sebanyak RM60
  • D) Kerugian sebanyak RM30

7. Sebuah buku rujukan mengandungi lima halaman awal, 441 halaman bahagian teks dan 6 halaman bahagian akhiran. Semua muka surat bercetak. Berapakah bilangan helaian kertas dalam buku tersebut?

  • A) 454
  • B) 228
  • C) 452
  • D) 226

8. Negara X mempunyai bangsa A seramai 0.47 juta orang. Bangsa B pula seramai ¼ daripada bilangan Bangsa A. Manakala Bangsa C adalah seramai ¾ dari bilangan bangsa B. Berapakah jumlah Bangsa C di negara X itu?

  • A) 72 956 Orang
  • B) 88 125 Orang
  • C) 117 500 Orang
  • D) 150 750 Orang

9. 154 KG kertas terpakai akan dijual di pusat kitar semula. 5/7 daripada jumlah tersebut adalah kertas berwarna. Selebihnya pula adalah kertas putih yang berharga RM0.35 sekilogram. Berapakah jumlah hasil jualan kertas putih tersebut?

  • A) RM15.40
  • B) RM16.40
  • C) RM31.90
  • D) RM53.90
Baca Juga  Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Perikanan G41

10. {400, 361, 324, N, 256, 225}. Apakah nilai paling tepat bagi N?

  • A) 289
  • B) 290
  • C) 275
  • D) 287

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris

contoh soalan kefahaman bahasa inggeris
contoh soalan kefahaman bahasa inggeris
contoh soalan kefahaman bahasa inggeris
contoh soalan kefahaman bahasa inggeris

Ramai Calon Gagal Peperiksaan SPA. Kenapa?

1. Tak Tahu Format

Ini yang biasa berlaku. Bila calon tidak tahu format, calon tidak dapat buat persediaan awal dan rapi. 

2. Tak Cukup MASA

Kalau persediaan tidak cukup memang akan ambil masa lama untuk jawab exam sebab kena fikir banyak benda! Tapi kalau persediaan RAPI, tak ada masalah.

3. Tak Tahu Nak Mula Kat Mana

Nak buat persediaan tapi tak tahu nak mula kat mana. Tau-tau esok dah exam. Memang kelam kabut lah. Terkejut tengok soalan yang tak pernah jumpa.

4. Silap Persediaan

Dah studi tapi terkeluar dari skop! Membuta tuli. Patut fokus apa yang berkaitan ja. Bukan perlu studi dan hafal semua perlembagaan Malaysia!

Sebab itu untuk persdiaan awal, calon-calon memerlukan Contoh Soalan Peperiksaan sebagai rujukan dan latih tubi sebelum menghadapi peperiksaan.

Dapatkan Panduan Dan Rujukan Peperiksaan Online SPA Penolong Jurutera Gred JA29

Anda yang mahukan panduan dan rujukan beserta contoh soalan peperiksaan SPA boleh mendapatkan pakej rujukan dibawah ini untuk persediaan awal anda menghadapi peperiksaan nanti.

Apa yang anda akan dapat dalam pakej rujukan daya menyelesaikan masalah dan kefahaman bahasa inggeris Penolong Jurutera Gred JA29 ini?

Seksyen A – Daya Menyelesaikan Masalah

  • Formula Ringkas Matematik
  • Nota Matematik
  • 60++ Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah
  • Cara Penyelesaian & Jawapan

Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris

  • Nota Tatabahasa Inggeris
  • 30++ Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris
  • Contoh Soalan Esei dan Tatabahasa
  • Jawapan
Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Jurutera

P/S: Selepas pembayaran dilakukan dan disahkan, ebook ini akan dihantar terus ke email yang anda daftarkan. Tak perlu risau soal pengeposan sebab ebook ini dalam bentuk PDF dan dihantar automatik melalui email anda sahaja.

JOIN GROUP TELEGRAM SINI – https://t.me/joinchat/AAAAAE7eWaKJw1EZhhHKxQ

Baca Juga  Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Makmal C19

Kami ucapkan semoga anda berjaya dalam peperiksaan Penolong Jurutera Gred JA29 nanti.

Terima kasih kerana membaca artikel Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Jurutera Gred JA29 ini.

Semoga berjaya!

One thought on “Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Jurutera JA29

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

You cannot copy content of this page
Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?