Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan. Adakah andacalon Peperiksaan Online Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan bulan ini?Didalam artikel ini, kami akan kongsikan dengan anda beberapa Contoh Soalan SPA Pengetahuan Am. Bahagian ini adalah Seksyen A dalam peperiksaan online SPA Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan pada 22 Disember 2020 nanti.

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan

Sekiranya anda terpanggil untuk Peperiksaan Online SPA PSEE Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) bulan ini, pastinya anda tengah mencari bahan-bahan rujukan untuk persediaan menjawab soalan-soalan peperiksaan ini. Sebelum itu, kami ucapkan tahniah kepada anda semua atas panggilan peperiksaan PSEE ini.

Penjadualan Peperiksaan Terkini SPA

 • Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan)
 • Kementerian Kesihatan Malaysia
 • Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE)
 • Tarikh Peperiksaan : 22 Disember 2020
 • Masa Peperiksaan : 10:00 pagi – 11:44 pagi

Calon Bertuah Lepasi Tapisan Awal Pihak SPA

Tahukah anda, anda sudah SELANGKAH dalam usaha untuk memasuki perkhidmatan awam. Pihak SPA memanggil anda kerana kriteria kelulusan akademik yang sesuai dengan jawatan. Selepas peperiksaan ini berakhir dan anda LULUS, barulah anda akan dipanggil untuk peringkat seterusnya iaitu Sesi Temuduga SPA.

Namun, terdapat beberapa jawatan yang memerlukan anda menghadiri Ujian Kecerdasan, Pemeriksaan Fizikal dan Pancaindera (untuk jawatan penguatkuasa) dan menghadiri Profession Assessment Center (PAC) untuk jawatan Gred S dan M tertentu misalnya, Pegawai Perhubungan Perusahaan, Pegawai Pembangunan Masyarakat dan Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Setelah LULUS PAC, barulah dipanggil temuduga.

Format Peperiksaan SPA Terkini Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan

Untuk makulman, skema dan format peperiksaan adalah ditentukan sepenuhnya oleh pihak SPA. Terdapat jawatan yang dulu hanya Ujian Psikometrik, tetapi tahun ini diberikan peperiksaan online seksyen pula.

Lazimnya, untuk format peperiksaan online, pihak SPA berikan 3 bahagian peperiksaan iaitu Pengetahuan Am, Daya Menyelesaikan Masalah dan Kefahaman Bahasa Ingeris.

Namun, pada sesi Disember 2020 ini pihak SPA memberikan 3 bahagian iaitu :

 1. Seksyen A – Pengetahuan Am
 2. Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
 3. Seksyen C – Kefahaman Bahasa Inggeris
Baca Juga  Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Teknologi Maklumat F41

Penerangan Seksyen Peperiksaan Online SPA

Sebelum menduduki peperiksaan online ini, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apakah bentuk soalan dan tujuan setiap seksyen ini diberikan kepada calon peperiksaan. Berikut adalah sedikit penerangan setiap seksyen peperiksaan online SPA tersebut.

Seksyen A – Pengetahuan Am

Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai aspek-aspek kesihatan umum, sains, sosial dan budaya, pengetahuan am tentang Malaysia, perlembagaan, kenegaraan, Kementerian/Jabatan berkaitan, dan isu-isu semasa dalam dan luar negara.

Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Dalam seksyen ini, calon akan diuji soalan-soalan berbentuk matematik daripada pelbagai jenis pengiraan peringkat SPM yang merangkumi peratusan, halaju, kekerapan, kebarangkalian, pecahan dan sebagainya.

Seksyen C – Kefahaman Bahasa Inggeris

Dalam seksyen ini, calon akn diuji soalan-soalan bahasa inggeris dengan diberikan pernyataan atau essei kemudian calon perlu menjawab berdasarkan kefahaman. Selain itu, soalan-soalan tatabahasa bahasa inggeris juga diberikan.

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan

Dibawah ini adalah 10 Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan untuk peperiksaan online SPA.

1. Sebuah gerai menjual 1,236 biji buah-buahan. 38% ialah buah nanas dan 15% ialah buah jambu. Berapakah bilangan buah-buahan selain nanas dan jambu?

A) 470

B) 581

C) 766

D) 786

2. Sebuah peti sejuk menyimpan air minuman berbotol pelbagai saiz iaitu 75 botol berisi padu 1,500 ml, 65 botol berisi padu 750 ml dan 35 botol berisi padu 250 ml. Berapakah jumlah kandungan air minuman yang tersimpan didalam peti sejuk tersebut?

A) 112.50 liter

B) 160 liter

C) 161.25 liter

D) 170 liter

3. Jika 80 bungkus roti berharga RM288 dan 50 bungkus biskut berharga lebih RM 50 daripada harga 50 bungkus roti tersebut, berapakah jumlah harga bagi 100 bungkus roti dan 200 bungkus biskut?

Baca Juga  Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pertanian G41

A) RM1008

B) RM1280

C) RM1568

D) RM1640

4. Antara berikut nombor yang manakah BUKAN kuasa dua sempurna bagi satu nombor?

A) 1600

B) 1861

C) 1849

D) 1936

5. Hasil jualan roti Amin ialah 24% lebih tinggi daripada hasil jualan biskut Amran. Berapakah beza hasil jualan mereka berdua jika hasil jualan biskut Amran berharga RM5,650?

A) RM1,356

B) RM2,712

C) RM4,294

D) RM7,006

6. Sejumlah 9,780 bungkus roti dibahagikan kepada dua bahagian yang sama banyak. Bahagian pertama akan diagihkan samabanyak kepada 14 kedai di Bandar Q. Bahagian kedua pula diagihkan sama banyak kepada 8 kedai di Bandar R. Berapakah jumlah baki bungkusan roti yang tidak dapat diagihkan?

A) 2

B) 4

C) 6

D) 8

7. Berapakah jumlah luas permukaan bagi sebuah kubus yang mempunyai ukuran panjang setiap sisinya ialah 28cm?

A) 3136cm²

B) 4704cm²

C) 21,952cm³

D) 21,956cm³

8. Sebuah van membawa 3 jenis makanan yang kesemuanya berjumlah 1580 bungkus. 1/6 daripada jumlah tersebut adalah bungkusan roti dan 2/5 adalah bungkusan kek. Berapakah bilangan bungkusan biskut?

A) 685

B) 895

C) 1.520

D) 1,580

9. Segulung tali berukuran 35cm panjang akan digukanan untuk mengikat beberapa karung buah-buahan. Berapakah bilangan karung yang maksimum dapat diikat jika sebuah karung memerlukan 75cm tali?

A) 5

B) 15

C) 46

D) 47

10. Pendapatan Amin ialah RM8,550.00 sebulan. Dia membelanjakan 2/3 daripada gajinya. Dia memberi 1/5 daripada baki gajinya kepada isteri dan selebihnya disimpan. Berapakah jumlah simpanan tersebut?

A) RM1,010

B) RM1,120

C) RM2,240

D) RM2,280

Dapatkan Rujukan Khas Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan

Anda bernasib baik kerana berada di website ini, kami dengan kerjasama Tim Inforkerjaya menyediakan bahan rujukan dan himpunan contoh soalan peperiksaan online SPA ini dengan niat untuk membantu calon menjawab soalan dengan mudah nanti.

Baca Juga  Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11

Apa yang anda akan dapat dalam Pakej Rujukan Pengetahuan Am, Daya Menyelesaikan Masalah Dan Kefahaman Bahasa Inggeris Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ini?

 • Rujukan PEGAWAI TADBIR (Rekod Perubatan) N41 (22 DISEMBER 2020) – Seksyen A + Seksyen B + Seksyen C = 270 SOALAN
 • Haluan Kerjaya (NEW)
 • 13 Strategi Kerjaya (NEW)
 • Rujukan Pantas Resume
 • Template Resume
 • Penampilan Pakaian Temuduga (HOT)
 • LATIH TUBI Daya Menyelesaikan Masalah (INTENSIF #1)
 • LATIH TUBI Kefahaman Bahasa Inggeris (INTENSIF #1)
 • LATIH TUBI Daya Menyelesaikan Masalah (INTENSIF #2)
 • LATIH TUBI Kefahaman Bahasa Inggeris (INTENSIF #2)
 • LATIH TUBI Daya Menyelesaikan Masalah (INTENSIF #3)
 • LATIH TUBI Kefahaman Bahasa Inggeris(INTENSIF #3)
 • BONUS EXTRA #1 Rahsia Bijak Temuduga (FULL PACKAGE)
 • BONUS EXTRA #2 Rahsia Resume Kerja (FULL PACKAGE)

Untuk dapatkan Rujukan & Contoh Soalan Peperiksaan ini, terus muat-turun melalui link dibawah.

JUALAN AKAN TUTUP TEPAT JAM11:59 MALAM INI (21 DIS 2020). ANDA BELI SEKARANG, DAPAT DALAM TEMPOH 30 MINIT SAHAJA! CEPAT YAAA..

P/S: Selepas pengesahan pembayaran, anda akan terus dapat link akses untuk download ebook ini. Tiada sebarang pengeposan akan dibuat memandangkan ebook ini adalah buku digital dalam bentuk PDF. Anda beli sekarang, dapat sekarang!

Sebarang masalah atau pembelian secara manual, boleh terus whatsapp saya >>> https://bit.ly/SayaNakEbookPegawaiTadbirN41

Terima kasih kerana membaca Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan ini, harapan kami agar anda berjaya LULUS dalam peperiksaan ini nanti.

Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

You cannot copy content of this page

Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?