Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan Taraf Diploma

Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan Sesi Januari 2020. Calon yang berjaya dipanggil temuduga latihan separa perubatan pasti sedang gemuruh dan risau menanti tiba sesi temuduga dengan pihak SPA.

Sesi temuduga ini akan menentukan samada anda layak diterima menjalani Latihan Separa Perubatan ataupun tidak. Anda perlu mempersiapkan diri sebelum menghadiri sesi temuduga ini.

Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan Sesi Januari 2020

Menghadiri temuduga jawatan kosong merupakan titik permulaannya anda perlu membuat kelainan dalam diri anda. Bukan untuk jadi “hipokrit” tapi untuk menjaga etika dan tatatertib yang membolehkan anda “dipandang” bagus oleh panel penemuduga.

Tanpa pengetahuan dalam menjawab soalan dan berdepan dengan panel penemuduga kemungkinan besar akan menyebabkan kegagalan anda menjawab dengan baik.

Soalan temuduga lazimnya berkait rapat dengan jawatan yang anda pohon tersebut. Dari segi maklumat Jabatan/Kementerian terbabit, anda boleh baca melalui laman web rasmi sesebuah Jabatan/Kementerian tersebut.

Walaubagaimanapun, soalan yang ditanya kepada calon temuduga adalah berbeza-beza ketika sesi pengenalan. Soalan yang menilai tahap pengetahuan calon juga berkaitan dengan pengalaman dan pandangan calon itu sendiri.

Soalan temuduga yang selalu ditanya adalah:

Siapakah nama anda dan apa nombor kad pengenalan anda?

Kenapa anda mahu kerja dengan Kerajaan?

Apakah tugas dan peranan seorang Jururawat/Juruteknologi Pergigian/Penolong Pegawai Kesihatan?

Anda sedang belajar! Mengapa anda memohon jawatan ini?

Apa sebab anda nak kerja sebagai Jururawat/Juruteknologi Pergigian/Penolong Pegawai Kesihatan?

Jika diterima bekerja, adakah anda sanggup berkhidmat dan ditempatkan dimana-mana negeri seluruh Malaysia?

Apakah isu-isu hangat yang diperkatakan dalam negara ketika ini?

Ini hanyalah beberapa soalan yang pernah ditanya kepada calon. Soalan temuduga ini akan berubah-ubah mengikut cara penemuduga itu sendiri.

Baca Juga  Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penguat Kuasa KP29

Tips Temuduga Kerja Kerajaan

Fakta penting yang anda perlu tahu tentang calon-calon temuduga kerja Kerajaan. Lebih 90% calon tidak membuat sebarang persedian. Ianya adalah disebabkan mereka tidak tahu apakah persediaan yang perlu dilakukan. Malahan, ada juga calon yang hadir ke sesi temuduga hanya secara sambil lewa sahaja!

Tiada sebarang pengalaman dan kurang pendedahan. Masalah ini paling ketara bagi calon yang pertama kali menghadiri sesi temuduga kerajaan. Jadi, pastikan anda mempunyai sedikit pendedahan tentang situasi dan soalan-soalan yang mungkin ditanyakan oleh pihak penemuduga.

Komunikasi yang kurang lancar. Punca utama adalah disebabkan calon terlalu gementar dan terkesima dengan soalan-soalan yang diterima! Mereka tiada idea langsung tentang apa yang hendak dijawab!

Penampilan yang tidak tepat. Ramai calon tidak mengenakan pakaian dengan etika pemakaian yang betul sewaktu hadir ke sesi temuduga.

Over Confident! Terlalu yakin!. Kesilapan ini sering dilakukan oleh calon-calon yang mempunyai keputusan akademik yang cemerlang.

Adakah anda pernah melakukan kesilapan-kesilapan ini?

Dapatkan Panduan Temuduga dan Menjawab Soalan Temuduga Kerja Kerajaan

Anda tengah mencari panduan dan contoh soalan temuduga? Ya, anda berada di website ini kerana niat anda bersungguh-sungguh nak masuk kerja Kerajaan.

Jangan bantutkan cita-cita anda tanpa melakukan apa-apa!

Buatlah persediaan awal menghadapi temuduga SPA nanti. Panduan ini bukan sahaja kongsikan contoh soalan temuduga tetapi juga menampilkan 72 tips menulis resume.

Template resume dan tip berpakaian semasa temuduga juga disertakan didalam panduan ini.

Dapatkan Ebook Simulasi Temuduga Separa Perubatan dibawah ni.

contoh soalan temuduga latihan separa perubatan
download ebook percuma pdf

Semoga perkongsian Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma Sesi Januari 2020 ini membantu anda membuat persediaan hadiri temuduga nanti.

Baca Juga  Contoh Soalan Temuduga Pembantu Laut A19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
You cannot copy content of this page
Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?