Contoh Soalan Temuduga Penolong Jurutera JA29

Contoh Soalan Temuduga Penolong Jurutera JA29. Adakah anda dipanggil temuduga SPA untuk jawatan Penolong Jurutera JA29? Tahniah kepada anda yang berjaya dalam peperiksaan online PSEE yang lepas, anda telah buktikan anda calon yang layak untuk jawatan ini.

Contoh Soalan Temuduga Penolong Jurutera JA29

Dalam persediaan menjalani sesi temuduga dengan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan Kementerian/Jabatan berkaitan, kami pasti anda sedang mencari bahan dan rujukan untuk mengetahui contoh soalan dan panduan untuk temuduga Penolong Jurutera JA29.

Jadual Temuduga Terkini SPA8

Untuk Bulan Julai 2020 ini, dibawah ini merupakan jawatan dan tarikh temuduga yang diadakan pihak SPA seluruh Malaysia.

Contoh Soalan Temuduga Penolong Jurutera JA29

Bilangan calon yang akan dipanggil temuduga adalah seramai 99 orang untuk bersaing merebut 2 kekosongan jawatan.

Manakala, 8 orang calon lagi akan menjadi calon simpanan.

 • Penolong Jurutera Gred JA29 (Awam)
 • Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka
 • Tarikh Temu Duga: 20/7/2020-22/7/2020

Tip Temuduga Penolong Jurutera JA29

Menghadiri temuduga jawatan kosong merupakan titik permulaannya anda perlu membuat kelainan dalam diri anda. Bukan untuk jadi “hipokrit” tapi untuk menjaga etika dan tatatertib yang membolehkan anda “dipandang” baik oleh panel penemuduga.

Tanpa pengetahuan dalam menjawab soalan dan berdepan dengan panel penemuduga kemungkinan besar akan menyebabkan kegagalan anda menjawab dengan baik.

Soalan temuduga lazimnya berkait rapat dengan jawatan yang anda pohon tersebut. Dari segi maklumat Jabatan/Kementerian terbabit, anda boleh baca melalui laman web rasmi sesebuah Jabatan/Kementerian tersebut.

Walaubagaimanapun, soalan yang ditanya kepada calon temuduga adalah berbeza-beza ketika sesi pengenalan. Soalan yang menilai tahap pengetahuan calon juga berkaitan dengan pengalaman dan pandangan calon itu sendiri.

Soalan temuduga yang selalu ditanya adalah:

 1. Siapakah nama anda dan apa nombor kad pengenalan anda?
 2. Kenapa anda mahu kerja dengan Kerajaan?
 3. Apakah tugas dan peranan seorang Penolong Jurutera JA29?
 4. Anda sedang belajar! Mengapa anda memohon jawatan ini?
 5. Apa sebab anda nak kerja sebagai Penolong Jurutera JA29?
 6. Jika diterima bekerja, adakah anda sanggup berkhidmat dan ditempatkan dimana-mana negeri seluruh Malaysia?
 7. Apakah isu-isu hangat yang diperkatakan dalam negara ketika ini?
Baca Juga  Contoh Soalan Temuduga Latihan Pembantu Kesihatan Awam

Ini hanyalah beberapa soalan yang pernah ditanya kepada calon. Soalan temuduga ini akan berubah-ubah mengikut cara penemuduga itu sendiri.

Tips Temuduga Kerja Kerajaan

Fakta penting yang anda perlu tahu tentang calon-calon temuduga kerja Kerajaan. Lebih 90% calon tidak membuat sebarang persedian. Ianya adalah disebabkan mereka tidak tahu apakah persediaan yang perlu dilakukan. Malahan, ada juga calon yang hadir ke sesi temuduga hanya secara sambil lewa sahaja!

Tiada sebarang pengalaman dan kurang pendedahan. Masalah ini paling ketara bagi calon yang pertama kali menghadiri sesi temuduga kerajaan. Jadi, pastikan anda mempunyai sedikit pendedahan tentang situasi dan soalan-soalan yang mungkin ditanyakan oleh pihak penemuduga.

Komunikasi yang kurang lancar. Punca utama adalah disebabkan calon terlalu gementar dan terkesima dengan soalan-soalan yang diterima! Mereka tiada idea langsung tentang apa yang hendak dijawab!

Penampilan yang tidak tepat. Ramai calon tidak mengenakan pakaian dengan etika pemakaian yang betul sewaktu hadir ke sesi temuduga.

Over Confident! Terlalu yakin!. Kesilapan ini sering dilakukan oleh calon-calon yang mempunyai keputusan akademik yang cemerlang.

Adakah anda pernah melakukan kesilapan-kesilapan ini?

Dapatkan Panduan Temuduga dan Menjawab Soalan Temuduga Kerja Kerajaan

Anda tengah mencari panduan dan contoh soalan temuduga? Ya, anda berada di website ini kerana niat anda bersungguh-sungguh nak masuk kerja Kerajaan.

Jangan bantutkan cita-cita anda tanpa melakukan apa-apa!

Apa RAHSIA dalam eBook ini?

 1. Anda perlu tahu apakah 4 tindakan yang harus anda lakukan sebelum menghadiri temuduga. Tanpanya persediaan temuduga anda akan menjadi tempang!
 2. Tahukah anda dengan hanya memakai pakaian tertentu, anda boleh mendapat markah free 5% dengan begitu sahaja.
 3. Bagaimana melatih diri anda menjadi hebat berkata – kata di hadapan panel penemuduga dan terus memukau mereka? Anda akan ketahuinya…
 4. Cuak disoal dalam bahasa Inggeris. Ketahui bagaimana anda dapat kuasai bahasa tersebut dalam masa singkat khas untuk temuduga…
 5. Bagaimana nak jangkakan soalan – soalan yang bakal disoal semasa temuduga? Ikuti beberapa teknik mudah yang diajarkan dalam ebook ini.
 6. Anda tidak dipanggil – panggil temuduga? Ketahui 7 sebab utamanya. Selapas ini Insyallah anda akan dipanggil!
 7. Anda ada ijazah, bolehkah anda apply jawatan yang perlukan SPM saja? Tahukah anda, silap percaturan, anda pulang kosong saja.
 8. Bila anda disoal sebegini ” Kenapa kami patut pilih anda bagi jawatan ini?”. Apakah patut anda jawab? Ketahuilah soalan – soalan paling killer yang pasti anda dapat jawab selepas ini.
Baca Juga  Contoh Soalan Temuduga Pembantu Tadbir Perkeranian/Operasi Gred N19

Dan banyak lagi rahsia yang tidak muat kami nyatakan di sini. Semuanya terkandung dalam ebook ini!

Untuk Kejayaan Anda. Terus Buat Tempahan!!

P/S: Selepas pengesahan pembayaran, anda akan terus dapat link akses untuk download ebook ini. Tiada sebarang pengeposan akan dibuat memandangkan ebook ini adalah buku digital dalam bentuk PDF. Anda beli sekarang, dapat sekarang!

DIPANGGIL PEPERIKSAAN ONLINE PADA 17 DISEMBER 2020?

Tahniah jika anda terpilih untuk menduduki peperiksaan online PSEE pada 17 Disember 2020 ini.

Kami menyediakan Rujukan Khas Peperiksaan Penolong Jurutera (Elektrik) dan Penolong Jurutera (Awam) Gred JA29 untuk memudahkan persediaan anda menjawab soalan exam dengan lebih mudah.

Terus join telegram atau whatsapp saya untuk dapatkan rujukan khas ini.

Whatsapp saya >>> https://bit.ly/PenolongJuruteraJA29

Join Telegram >>>https://t.me/joinchat/AAAAAE7eWaKJw1EZhhHKxQ

Semoga perkongsian Contoh Soalan Temuduga Penolong Jurutera JA29 ini membantu anda membuat persediaan hadiri temuduga nanti.

Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

You cannot copy content of this page

Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?