Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penerangan S29

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penerangan S29. Adakah anda dipanggil temuduga SPA untuk jawatan Penolong Pegawai Penerangan S29? Tahniah kepada anda yang berjaya dalam peperiksaan online PSEE yang lepas, anda telah buktikan anda calon yang layak untuk jawatan ini.

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penerangan S29

Dalam persediaan menjalani sesi temuduga dengan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan Kementerian/Jabatan berkaitan, kami pasti anda sedang mencari bahan dan rujukan untuk mengetahui contoh soalan dan panduan untuk temuduga Penolong Pegawai Penerangan S29.

Tip Temuduga Penolong Pegawai Penerangan S29

Menghadiri temuduga jawatan kosong merupakan titik permulaannya anda perlu membuat kelainan dalam diri anda. Bukan untuk jadi “hipokrit” tapi untuk menjaga etika dan tatatertib yang membolehkan anda “dipandang” baik oleh panel penemuduga.

Tanpa pengetahuan dalam menjawab soalan dan berdepan dengan panel penemuduga kemungkinan besar akan menyebabkan kegagalan anda menjawab dengan baik.

Soalan temuduga lazimnya berkait rapat dengan jawatan yang anda pohon tersebut. Dari segi maklumat Jabatan/Kementerian terbabit, anda boleh baca melalui laman web rasmi sesebuah Jabatan/Kementerian tersebut.

Walaubagaimanapun, soalan yang ditanya kepada calon temuduga adalah berbeza-beza ketika sesi pengenalan. Soalan yang menilai tahap pengetahuan calon juga berkaitan dengan pengalaman dan pandangan calon itu sendiri.

Soalan temuduga yang selalu ditanya adalah:

  1. Siapakah nama anda dan apa nombor kad pengenalan anda?
  2. Kenapa anda mahu kerja dengan Kerajaan?
  3. Apakah tugas dan peranan seorang Penolong Pegawai Penerangan S29?
  4. Anda sedang belajar! Mengapa anda memohon jawatan ini?
  5. Apa sebab anda nak kerja sebagai Penolong Pegawai Penerangan S29?
  6. Jika diterima bekerja, adakah anda sanggup berkhidmat dan ditempatkan dimana-mana negeri seluruh Malaysia?
  7. Terangkan pengalaman anda bekerja sebelum ini?
  8. Boleh terangkan apakah maksud integriti?
Baca Juga  Contoh Soalan Temuduga Juruteknik Komputer FT19

Ini hanyalah beberapa soalan yang pernah ditanya kepada calon. Soalan temuduga ini akan berubah-ubah mengikut cara penemuduga itu sendiri.

Pengalaman Temuduga SPA Penolong Pegawai Penerangan S29

Bagi anda yang mempunyai pengalaman temuduga Penolong Pegawai Penerangan S29 sebelum ini mungkin tiada masalah untuk hadir temuduga ini.

Anda yang pertama kali mungkin rasa bimbang dengan temuduga ni. Sebab sebelum ini, selepas calon lulus peperiksaan, sesi seterusnya adalah PAC ( Profession Assessment Centre) selama sebulan. Hanya calon yang lulus PAC yang akan dipanggil temuduga.

Tahun 2020 ini, anda terus hadiri temuduga selepas lulus peperiksaan online! Ada PAC atau tidak? Kemungkinan tiada, kemungkinan ada.

Tips Temuduga Kerja Kerajaan Penolong Pegawai Penerangan S29

Fakta penting yang anda perlu tahu tentang calon-calon temuduga kerja Kerajaan. Lebih 90% calon tidak membuat sebarang persedian. Ianya adalah disebabkan mereka tidak tahu apakah persediaan yang perlu dilakukan. Malahan, ada juga calon yang hadir ke sesi temuduga hanya secara sambil lewa sahaja!

Tiada sebarang pengalaman dan kurang pendedahan. Masalah ini paling ketara bagi calon yang pertama kali menghadiri sesi temuduga kerajaan. Jadi, pastikan anda mempunyai sedikit pendedahan tentang situasi dan soalan-soalan yang mungkin ditanyakan oleh pihak penemuduga.

Komunikasi yang kurang lancar. Punca utama adalah disebabkan calon terlalu gementar dan terkesima dengan soalan-soalan yang diterima! Mereka tiada idea langsung tentang apa yang hendak dijawab!

Penampilan yang tidak tepat. Ramai calon tidak mengenakan pakaian dengan etika pemakaian yang betul sewaktu hadir ke sesi temuduga.

Over Confident! Terlalu yakin!. Kesilapan ini sering dilakukan oleh calon-calon yang mempunyai keputusan akademik yang cemerlang.

Dapatkan Panduan Temuduga dan Menjawab Soalan Temuduga Kerja Kerajaan

Jangan bantutkan cita-cita anda tanpa melakukan apa-apa! Buatlah persediaan awal menghadapi temuduga SPA nanti. Panduan ini bukan sahaja kongsikan contoh soalan temuduga tetapi juga menampilkan tips menulis resume dan template resume.

Baca Juga  Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan Taraf Diploma

Dapatkan Ebook Rahsia Persiapan Temuduga Kerja Kerajaan dibawah ni. Banyak tip dan panduan yang akan diberikan untuk persediaan sebelum, semasa dan selepas temuduga nanti.

P/S: Selepas penegsahan pembayaran dilakukan. Anda akan terus dapat akses link untuk download eBook ini. Ini bukan buku fizikal, ianya buku digital dalam bentuk PDF yang boleh dibuka menggunakan mana-mana peranti Smartphone, Laptop, Tablet atau PC.

Semoga perkongsian Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penerangan S29 ini membantu anda membuat persediaan hadiri temuduga nanti.

Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

You cannot copy content of this page

Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?