Jumlah Kelayakan Pengeluaran Akaun 1 i-Sinar KWSP

Jumlah Kelayakan Pengeluaran Akaun 1 i-Sinar KWSP. Adakah anda sedang mencari artikel berkaitan jumlah pengeluaran yang boleh dilakukan melalui i-sinar kwsp dari akaun 1 simpanan anda?

Jumlah Kelayakan Pengeluaran Akaun 1 i-Sinar KWSP

Bukan semua layak, sebab itu anda perlu memahami dan memenuhi kriteria bagi kategori 1 dan kategori 2 kelayakan pengeluaran i-Sinar.

Apakah Itu KWSP?

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merupakan antara dana persaraan tertua di dunia. Ditubuhkan pada tahun 1951, KWSP terus mendokong misi untuk melindungi simpanan ahli dan menyediakan perkhidmatan terbaik. Terbaharu, selaras dengan visi untuk membantu ahli mencapai masa depan yang lebih baik, KWSP telah melebarkan fungsinya untuk merangkumi ekosistem kesejahteraan sosial yang menyeluruh. Kini, KWSP terus komited kepada ahli melalui usaha-usaha tekal untuk mengemaskini dan menambahbaik, agar dapat membina asas kukuh bagi menjamin kesejahteraan mampan, holistik dan saksama untuk semua rakyat Malaysia.

Kriteria dan Butiran Kemudahan i-Sinar KWSP

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ingin mengumumkan kriteria dan butiran kemudahan i-Sinar yang kini dibuka kepada sehingga 8 juta ahli yang layak.

Kriteria kelayakan adalah seperti berikut:

KATEGORI 1

Mereka yang layak termasuk ahli yang bekerja di sektor formal, yang bekerja sendiri, yang bekerja di dalam sektor ekonomi gig, yang sudah lama tidak mencarum, yang hilang pekerjaan, suri rumah atau yang diberi notis cuti tanpa gaji.

Kriteria bagi Kategori 1 adalah seperti berikut:

Jumlah Kelayakan Pengeluaran Akaun 1 i-Sinar KWSP

1. Ahli yang tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama 2 bulan berturut-turut semasa permohonan; ATAU

2. Ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30% dan ke atas selepas 1 Mac 2020.

Bagi kategori ini:

  1. Tiada dokumen sokongan diperlukan;
  2. Kelulusan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP;
  3. Ahli hanya perlu memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 21 Disember 2020.
  4. Pembayaran untuk ahli yang layak akan bermula dari pertengahan Januari 2021.
Baca Juga  Tarikh Bayaran BPN Fasa 2 Ke Akaun Penerima Mulai 4 Mei 2020

KATEGORI 2

Kategori ini adalah untuk ahli yang masih bekerja tetapi mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30% dan ke atas (termasuk pengurangan gaji dan elaun, atau pemotongan tuntutan kerja lebih masa) selepas 1 Mac 2020, yang mana pengurangan tersebut hanya boleh dikenalpasti melalui dokumen yang diberikan.

Semoga perkongsian artikel Jumlah Kelayakan Pengeluaran Akaun 1 i-Sinar KWSP ini membantu anda membuat permohonan i-sinar nanti.

Untuk melancarkan proses pengesahan, KWSP memerlukan dokumen sokongan daripada ahli iaitu:

  1. Slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan; dan
  2. Notis pemberhentian atau pemotongan elaun dan / atau tuntutan kerja lebih masa.
  3. Jika dokumen di atas tidak boleh dikemukakan, sebarang dokumen sokongan lain seperti penyata bank atau surat pengesahan majikan akan diberi pertimbangan.
  4. Bagi kategori ini, ahli boleh memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 11 Januari 2021.
  5. Untuk memastikan permohonan dipertimbangkan dengan terperinci, status permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat. Pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi.

Jumlah Kelayakan Pengeluaran i-Sinar KWSP

Ini tertakluk kepada baki simpanan Akaun 1 ahli berdasarkan butiran terkini seperti berikut:

Ahli yang mempunyai baki RM100,000 dan ke bawah dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran sehingga jumlah maksimum RM10,000. Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam (6) bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM5,000.

Ahli yang mempunyai baki lebih daripada RM100,000 dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran maksimum 10% atau RM60,000 (yang mana lebih rendah) daripada Akaun 1. Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam (6) bulan dengan bayaran pertama sehingga RM10,000.

Contoh:

Nota: Bagi memastikan kelancaran proses permohonan, ahli digalakkan untuk mendaftar i-Akaun, mengemas kini nombor telefon bimbit untuk menerima Transaction Authorisation Code (TAC) di kios atau kaunter KWSP, dan memastikan nombor akaun bank mereka adalah aktif.

Baca Juga  Permohonan Bantuan Wang Tunai RM100 Bagi Penghuni PA/PPR DBKL Secara Online

Semoga perkongsian artikel Jumlah Kelayakan Pengeluaran Akaun 1 i-Sinar KWSP ini membantu anda membuat permohonan i-sinar nanti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

You cannot copy content of this page

Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?