Semakan Status Permohonan Bantuan B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia

Semakan Status Permohonan dan Pembayaran Bantuan B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia. Adakah anda adalah seorang warga Negeri Sabah yang sedang bekerja atau menetap dan tergolong dalam kategori B40 di Semenanjung Malaysia, anda pasti sudah mengetahui yang anda tidak terpinggir dengan Bantuan Covid-19 yang terjejas dengan Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) yang telah dilanjutkan sehingga tahap 3 iaitu akan berakhir pada 28 April 2020 nanti.

Semakan Status Permohonan Bantuan B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia

Untuk makluman anda, pada 08 April lalu, Kerajaan Negeri Sabah telah mengumumkan satu inisiatif dengan memberikan bantuan kepada rakyatnya yang bekerja di Semenanjung Malaysia yang berjumlah RM300 secara One-Off.

Tujuannya adalah untuk membantu rakyat Sabah untuk membeli barangan keperluan semasa Perintah Kawalan Pergerakkan(PKP) berlangsung. Sehubungan dengan itu, rakyat Sabah boleh membuat semakan dan membuat permohonan Bantuan Khas COVID-19 We Care B40 Khas Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia.

Cara Mohon Bantuan Khas COVID-19 We Care B40 Khas Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia

Melalui Pejabat Perhubungan Negeri Sabah (PPNS), warga Sabah yang bekerja di Semenanjung Malaysia yang tergolong dalam kategori B40 boleh membuat permohonan secara atas talian(online).

Semakan Status Permohonan Bantuan B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia

Cara memohon bantuan khas warga Sabah di Semenanjung Malaysia ini adalah dengan memohon melalui laman web dibawah:

Langkah 1:  https://wecare.sabah.gov.my/permohonan

Langkah 2:  Lengkapkan maklumat permohonan seperti dibawah:

  • Maklumat Peribadi
  • Maklumat Pendapatan
  • Maklumat Akaun Bank
  • Pengesahan Maklumat

Langkah 3: Selepas itu, klik butang “Simpan dan Teruskan Permohonan”

Langkah 4: Semakan Permohonan & Semakan Pembayaran boleh dilakukan dari masa ke semasa melalui laman web diatas.

Semakan Status Permohonan dan Pembayaran Bantuan B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia

Tarikh pembayaran Bantuan B40 Warga Sabah di Semenanjung Malaysia akan dimaklumkan dan ditentukan oleh pihak kerajaan Sabah. Kita sama-sama nantikan bila tarikh pembayaran akan dilakukan nanti.

Bagaimana cara membuat semakan permohonan dan semakan pembayaran Bantuan B40 Warga Sabah di Semenanjung Malaysia ini?

Semakan Status Permohonan Bantuan B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia

Berikut adalah cara semak permohonan bantuan warga sabah ini:

  1. Layari laman web rasmi – https://wecare.sabah.gov.my/semakan
  2. Masukkan No Kad Pengenalan pada ruangan disediakan dan klik butang “Semakan Keputusan Permohonan”
Baca Juga  i-Lestari KWSP: Cara Daftar dan Permohonan Pengeluaran Secara Online

Tarikh Bayaran Bantuan Khas B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia Ke Akaun Bank

Ramai yang bertanya tentang Tarikh Bayaran Bantuan Khas B40 Warga Sabah ini, namun apa yang admin boleh bagitau anda semua, pembayaran bantuan khas ini hanya akan dilakukan selepas permohonan anda diluluskan atau berjaya.

Semakan Status Permohonan Bantuan B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia

Nota: Sekiranya permohonan berjaya, pembayaran akan dibuat ke akaun bank pemohon dalam masa terdekat.

Sebarang pertanyaan mengenai bantuan RM300 One-Off untuk Warga Sabah di Semenanjung Malaysia ini, sila berhubung dengan nombor yang dinyatakan dibawah.

Semakan Status Permohonan Bantuan B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia

Semoga dengan bantuan yang diberikan Kerajaan Negeri Sabah ini meringankan bebanan perbelanjaan warga Sabah yang berada di Semenanjung Malaysia.

Hebahkan kepada rakan-rakan, keluarga dan orang lain tentang Semakan Status Permohonan Bantuan B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia ini, biar ramai warga Sabah yang memanfaatkan Bantuan Khas COVID-19 We Care B40 untuk rakyat Sabah di Semenanjung Malaysia nanti.

Semoga membantu.

44 thoughts on “Semakan Status Permohonan Bantuan B40 Warga Sabah Di Semenanjung Malaysia

  1. Maaf saya nak bertanya..berapa lama slalunye nak tunggu baru boleh dapat bantuan seperti yang dinyatakan?sebab tengah dalam kesusahan juga ni..anak2 masih kecil lagi 6thn dan 4thn..isteri orang kedah..saya baru mendapat kemalangan(renjatan elektrik) pada 15hb jan 2020..so buat masa ni memang susah nak bekerja..

    1. Mohon terus melalui link dinyatakan diatas ye..tunggu permohonan diluluskan, barulah bantuan akaun dimasukkan ke akaun yg didaftarkan..

  2. Salamulaikum. Sebab sya tak ada sudah nak bayar rumah sewa. Saya pun tak tahulah berapa lama lagi kita duduk ka rumah. Anak saya menyusu lagi
    Ini lah tujuan. Nak mentah bantuan sama kerajahan

      1. Berapa lama tu tak mcm tu je..macam kami di semanjung nie dia sia2 kan pla bha..sudah kami kerja pun harap sesuap nasi di sebab kan covina 19 nie…sy cek masih dlm peroses..sediah…dri 15.4.2020 smpi lah skrg nie cek masih jua dlm peroses..pemohon telah dia teterima masih dlm peroses….

    1. Dari 13hb mohon tapi sampai sekarang belum dapat lagi .. tengok status permohonan diterima .. ada yg baru mohon 2 ,3 hari sdh dapat .. kami yg sdh lama mohon belum dapat .. MCM mna tuh .. mohon penjelasan

  3. Sya dh 2 kali isi bantuan ini tetapi masih tidak ada dalam rekod? Dan sya dapati dah 3 link sya jumpa! Mana satu yg betul? Mengelirukan rakyat.. Kmi rakyat Sabah yg terkandas d kl perlu sangat bantuan seperti ini. Asap!

    1. Ya, admin pun perasan ada 3 link dan website utk permohonan..namun, borang permohonan yg telah diwar-warkan adalah wecare sabah gov my

      Manakala, website bantuan covid19 sabah gov my baru diaktifkan pada 15 April 2020..

      Dan, website wise sabah gov my adalah pendaftaran permohonan untuk Ibu tungal sahaja.

  4. Hai.Nak Tanya .Kenapa Blum masuk2 lagi ,Lepas tu kena ckp permohonan diterima saja .Orang Sini semenanjung Makan tidak,Rumah Tiada..saya tersepit Di Pahang sekarang ..

    1. Hai Mohd IZDIHARUDDin, sila hubungi Pusat Panggilan Pejabat Perhubungan Negeri Sabah (PPNS) untuk maklumat lanjut tentang tarikh pengkreditan ke akaun penerima ya..

  5. hi admin…saya mahu tanya macam mana saya nak tahu sama ada permohonan saya lulus atau tidak?saya sudah apply tapi saya tidak tahu sama ada lulus atau tidak?

  6. Boleh tnya tak kalau maklumat aku dpat permohonan diterima bila eh dimasuk kan akuan kita…

  7. Asslmmualaikum ..saya merayu kepada yg memberi bantuan ini .Saya tersekat di Pahang hampir 1 bulan ,takda kerja ,makan susah ,tempat tinggal kena sewa ..Mana saya dapat duit kalau bantuan ni lambat dikreditkan .bukan apa .kami sangat memerlukan ,kesian la dekat kami yg berada di negeri orang semata2 mencari rezki untuk kami dan keluarga yg susah yg berada di Sabah

  8. Salam. Nak tanya bantuan ini masih wujud ke ataupun cuma cadangan. Sampai saat ini masih belum ada perkembangan. Sedangkan dalam status sudah dinyatakan ~permohonan telah diterima~ kami benar benar membutuhkan perhatiaan dari kerajaan atas bantuan ini. Tolong beri kejelasaan seandainya ianya cuma cadangan tak usahlah dihebokan membuatkan semua ternanti nanti. Penantian yang kosong.

  9. Askum..sya salah sorang anak sabah yg merantau ke kuala lumpur ..sya bekerja d syarikat pembinaan..dan slama tempoh pkp ni dah 2 bulan sya cuti tampa gji?? Nmun sya terbaca adanya bantuan tuk anak2 sabah yg brada d smananjung malaysia mndapat bantuan? Sya cuba mohon scara online..prmhonan telah d terima? Bantuan bila nak dapat?

    1. Sy sda kenyang dgn ” permohonan telah diterima,dan sedang diproses..sudah 2bulan mcm tu saja….ermmmmm…kihoiii apa cerita bantuan Rakyat Sabah yg bekerja disemananjung??

  10. Permohonana sya dri 21hb tu lgi ,permohonana di terima ,hari2 sya semak status masih juga menunggu giliran di proses,,dgn harapan dpt la bantuan orang2 sabah yang terkandas dengan xde kerja di semenanjung ni,,kalau dapar bantuan tu senang cikit nak ringan kan beban,,dapat la guna duit tu untuk beli brg keperluan mkanan,,

  11. Ingin bertanya lebih lanjut hampir sebulan asyik bertulis permohonan di terima..kena tunggu berapa lama proses bantuan sebenarnya..sedangkan orang lain baru seminggu isi sudah lulus????apakah ada isu pilih kasih…lengkap dan selengkapnya di berikan kita bekerja hampir 10tahun dekat kl

  12. Selamat ptg admin..
    Mau tanya bah ni..pasal tu..bantuan..sudah hampir sebulan permohonan saya..Sya Chek tapi status sudah diterima, sedangkan hampir sebulan Sya memohon??

    1. Admin pun mohon juga bang..sabar ya..kalau status sedang diproses tu, tunggu lah..setahu admin bulan Mei diproses semua permohonan ni..lagipun tarikh akhir permohonan bantuan b40 yg kerja di semenanjung adalah 3 Mei 2020..

      Harap bersabar dan stay calm, stay at home!

  13. Salam admin nak tnya mcm mna ya nak kemaskini no acc tu ? Sbb sy dh check dia suruh sy kemaskini no acc yg aktif, tpi tk tahu nk kemaskini mcm mna 😅

  14. dri 12april bah mohon, tngok status diterima, sedang diproses… smpai bila tu??? pas raya kali🤣

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
You cannot copy content of this page
Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?