Jawatan Kosong Pegawai Kebudayaan Gred B29

Jawatan Kosong Pegawai Kebudayaan Gred B29. Adakah anda mahu berkhidmat di sektor awam? Peluang permohonan jawatan terbuka kepada calon yang berkelayakan dan berminat untuk mengisi kekosongan jawatan Pegawai Kebudayaan Gred B29 di Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia bagi kekosongan jawatan dan pengisian Tahun 2020.

Jawatan Kosong Pegawai Kebudayaan Gred B29

Untuk makluman anda, pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) dalam proses untuk pengiklanan kekosongan jawatan di laman web rasmi SPA9.

Jawatan Kosong Pegawai Kebudayaan Gred B29

Seperti yang diiklankan di portal SPA8i, berikut adalah maklumat kekosongan jawatan untuk dibuka kepada calon seluruh Malaysia.

 • Jawatan: Pegawai Kebudayaan Gred B29
 • Kementerian/Jabatan: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia
 • Kekosongan: 2
 • Simpanan: 6
 • Tarikh Tutup Permohonan: 07 Disember 2020(Isnin) jam 11:59 malam

Dibawah ini adalah paparan iklan jawatan pihak SPA.

Cara Permohonan Jawatan Kosong Pegawai Kebudayaan Gred B29

Berikut adalah panduan permohonan jawatan kosong Pegawai Kebudayaan Gred B29 secara online di portal SPA9 (dulu dikenali sebagai SPA8i).

Permohonan hanya boleh dilakukan secara atas talian sahaja, di laman sesawang SPA – http://www.spa.gov.my/

Maklumat Gaji Pegawai Kebudayaan Gred B29

Bagi anda yang berminat menjawat jawatan Pegawai Kebudayaan Gred B29, berikut adalah maklumat gaji sekiranya anda berjaya dalam temuduga Pegawai Kebudayaan Gred B29 nanti.

 • Gaji minimum RM1,499.00
 • Gaji Maksimum RM5,679.00
 • Kadar Kenaikan Gaji Tahunan RM 145.00

Syarat Lantikan Pegawai Kebudayaan Gred B29

Syarat Lantikan :              

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

 1. warganegara Malaysia;
 2. berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan
 3. mempunyai pengalaman yang telah terbukti dan diakui mutunya dalam bidang kebudayaan serta berkebolehan bertutur, membaca dan menulis dalam Bahasa Malaysia dengan memuaskan. (Gaji permulaan ialah pada Gred B29: RM1,499.00); atau
 4. Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. (Gaji permulaan ialah pada Gred B29: RM1,499.00); atau
 5. Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. (Gaji permulaan ialah pada Gred B29: RM1,499.00); atau
 6. diploma dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred B29: RM1,777.78).
Baca Juga  Jawatan Kosong Pembantu Perikanan G19

Syarat Ujian Khas

Calon lantikan adalah dikehendaki lulus Ujian Khas bagi menentukan kesesuaian mutu dan tahap bakat, kebolehan dan daya kreativiti dalam bidang seni reka dan/atau seni lukis sebelum lantikan seperti yang ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan.

Deskripsi Tugas

Bertanggungjawab merancang, menyelaras dan melaksanakan program-program kebudayaan dan kesenian di peringkat kementerian, negeri dan antarabangsa.

Tip Peperiksaan PSEE Online Pegawai Kebudayaan Gred B29

Sekiranya anda dipanggil menduduki peperiksaan online Pegawai Kebudayaan Gred B29 dalam masa terdekat ini, pastikan anda tahu format peperiksaan yang anda akan duduki nanti.

Mengikut sejarah peperiksaan PSEE yang dijalankan pihak SPA, ada kemungkinan peperiksaan kali ini adalah Ujian Psikometrik.

Walaubagaimanapun, kami akan update contoh-contoh soalan peperiksaan berkaitan untuk membantu anda dalam peperiksaan nanti. Terus hubungi kami untuk sebarang pertanyaan lanjut tentang Rujukan Khas Exam atau Contoh-Contoh Soalan Peperiksaan.

Peperiksaan PSEE ini merupakan tapisan pertama sebelum ujian khas pegawai kebudayaan gred b29 nanti. Hanya calon yang lulus peperiksaan ini akan layak dipanggil menjalani ujian khas dan seterusnya temuduga.

Penjadualan Peperiksaan Online Pegawai Kebudayaan B29

Tahniah kepada anda yang dipanggil menduduki peperiksaan online PSEE pada bulan NOVEMBER 2021 ini. Kami telah menyediakan rujukan dan himpunan soalan untuk membantu anda LULUS dalam peperiksaan tersebut.

Anda terus dapatkan PAKEJ RUJUKAN PEGAWAI KEBUDAYAAN GRED B29 ini dengan menekan butang Dapatkan Sekarang dibawah.

Atau hubungi kami melalui whatsapp..

 Whatsapp sini >>> https://bit.ly/RujukanKhasPegawaiKebudayaanB29 

Semoga permohonan anda untuk Jawatan Kosong Pegawai Kebudayaan Gred B29 berjaya dan dipanggil peperiksaan online samada Peperiksaan Online PSEE atau Ujian Psikometrik nanti.

Semoga Berjaya.

Baca Juga  Jawatan Kosong Leftenan Muda Maritim T13

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

You cannot copy content of this page
Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?