3 Tip Persediaan Sebelum dan Semasa Temuduga SPA

3 Tip Persediaan Sebelum dan Semasa Temuduga SPA. Adakah anda akan menghadiri temuduga kerja SPA bulan ini? tahniah kami ucapkan kepada anda kerana berjaya dalam peperiksaan online yang lepas. Anda sudah buktikan anda sesuai menjawat jawatan tersebut, kini anda perlu yakinkan penemuduga bahawa anda yang paling layak untuk pengisian jawatan ini.

3 Tip Persediaan Sebelum dan Semasa Temuduga SPA

Setiap bulan, ada saja panggilan temuduga dan peperiksaan online diadakan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Iklan panggilan temuduga ini boleh di semak di laman portal SPA8.

Memilik kelulusan yang baik di sekolah atau IPTA merupakan modal paling besar bagi sesetangah individu. Kelulusan tinggi pastinya potensi untuk lulus tapisan awal SPA pun tinggi jugak!

Ini kerana pihak SPA pun ada garis panduan bagaimana tapisan awal calon dibuat untuk melayakkan calon diterima sesi temuduga.

Bersyukurlah jika anda berjaya dalam tapisan tersebut, selepas ini anda akan menduduki peperiksaan PSEE atau Ujian Psikometrik.

Sekiranya anda lulus peperiksaan PSEE atau Ujian Psikometrik, baru anda akan dipanggil temuduga.

Persediaan Menghadiri Sesi Temuduga SPA

Nak buat persediaan untuk temuduga bukan sahaja dari segi fizikal dan mental. Ianya melibatkan ilmu pengetahuan tentang TEMUDUGA!

Ada orang hadir interview berkali-kali ! dia kata, nak kerja government ni kena ada orang dalam!

Susah nak tembus masuk Kerajaan kalau tak kenal orang dalam katanya! Tapi, berambut panjang, baju tak masuk, pakai sandal dan paling teruk tak susun dokumen dengan betul dalam Fail Dokumen.

Maka, jangan salahkan orang lain apabila anda sendiri yang tak nak USAHA!

Nak buat persediaan temuduga ni ada 3 benda penting je sebenarnya..

Pertama, susun dokumen dalam fail dengan betul…pastikan kad pengenalan dan surat beranak di hadapan sekali, selepas tu resume dan disusuli dengan sijil-sijil yang berkaitan.

Kedua, etika berpakaian dan penampilan perlu memikat hati panel penemuduga. Pakailah baju kemeja, seluar slack dan bertali leher untuk lelaki dan pakaian yang sesuai tidak menjolok mata bagi wanita. Jika anda berpenampilan segak dan cantik, first impression anda dah berjaya!

Ketiga, buat ulangkaji dan research sedikit berkaitan soalan-soalan yang dijangkakan ditanya panel penemuduga nanti. Dapatkan maklumat sebanyak mungkin berkaitan Jabatan/Kementerian tempat anda berkhidmat nanti. Pelajari tentang bidang tugas jawatan yang anda pohon.

Masalah Yang Selalu Dialami Dalam Temuduga SPA (Kerja Kerajaan)

Sebelum berjaya memasuki sektor awam, ada halangan terbesar yang perlu dilalui oleh semua orang. Iaitu TEMUDUGA… Sebelum anda hadir temuduga, sedikit soalan buat anda.

  1. Sering dipanggil menghadiri temuduga di sektor awam, tapi dapatnya tak pernah sekalipun.
  2. Anda baru menghabiskan pengajian di sekolah/universiti, dan risau untuk menghadiri temuduga kerana langsung tiada pengalaman temuduga.
  3. Anda tercari – cari panduan untuk persediaan temuduga kerja kerajaan, tapi tidak menjumpainya…
  4. Anda tak tahu apa nak jawab semasa disoal oleh panel penemuduga kerja kerajaan. Terkebil – kebil mata anda…. Blur!
  5. Anda lemah bahasa Inggeris, dan anda sangat takut sekiranya panel penemuduga menyoal anda dalam bahasa tersebut!
  6. Anda ingin tahu apa soalan – soalan yang sering ditanya oleh panel penemuduga kerja kerjaan, tapi anda tak tahu bagaimana nak ketahuinya…
  7. Sudah mengisi borang permohonan kerja di sektor awam berulang – ulang kali, tapi masih tidak dipanggil – panggil menghadiri temuduga.
  8. Anda pernah datang temuduga, tapi bila sampai di tempat temuduga, anda berpatah balik… Takut sangat!
  9. Anda ditanya soalan ‘killer’ oleh panel penemuduga, mati akal anda dibuatnya..
  10. Anda serang dibayangi mitos – “nak masuk gov kena ada kabel”. Inilah fikiran songsang yang selama ini menghantui anda!
  11. Anda menunggu masa dibuang kerja di syarikat anda bekerja, kerana syarikat nak bankrup…Anda benar – benar risau.
  12. Dan bermacam – macam problem lagi yang bermain – main dalam fikiran anda…(tak perlu diceritakan semuanya – 10 page tak habis
Baca Juga  Senarai Menteri Kabinet Baru Malaysia 2020

Ya, itu baru sekelumit dari masalah yang sedang melanda rakan – rakan kita yang ingin mencari kerja di sektor awam…

Bukan senang nak dapat kerja di sektor awam ini jika anda tidak tahu rahsianya… Mungkin anda akan berkata ” tiada rahsia – rahsianya, dipanggil temuduga, datang, dan jawab je apa – apa soalan yang ditanya”.

Adakah anda pasti dengan melakukan itu saja anda mampu berjaya dapatkan kerja yang anda idam – idamkan, iaitu kerja kerajaan?

Ianya tidak semudah anda sangkakan… Oleh sebab itulah laporan ini ditulis khas buat anda. Ianya disediakan khas untuk membantu orang seperti anda yang sememangnya menginginkan kerjaya di sektor awam sebagai kerjaya tetap.

Persaingan Sengit Nak Masuk Kerja Kerajaan Melalui SPA8

Oleh itu, tidak hairanlah mengapa terdapat beratus-ratus ribu orang, oppsss… bukan! Dah lebih sejuta permohonan untuk berkhidmat dalam sektor awam pada setiap tahun.

Akan tetapi, adakah mudah untuk memasuki sektor awam ini? Jika anda fikir memang mudah untuk bekerja kerajaan, anda silap…

Lihatlah betapa ramainya memohon untuk mengisi kekosongan di sektor awam. Semakin ramai orang ingin bekerja dalam sektor awam… Apakah sebabnya? Pastinya atas kelebihan yang bakal diikmati sebagai penjawat awam macam yang kita bincang di atas.

JOM LIHAT STATISTIK TEPAT PADA TAHUN 2015, 2016 DAN 2017 PULA;

LEBIH 1 JUTA PERMOHONAN SETIAP TAHUN, TAPI YANG DILANTIK MENJAWAT JAWATAN BEBERAPA ORANG?

Permohonan dibuka sepanjang tahun melalui borang SPA8i. Masuk ja semester akhir belajar, bakal graduan (ANDA!) dah mula memohon. Berebut-rebut terutama untuk jawatan-jawatan HOT seperti Pegawai Tadbir Diplomatik, Akauntan dan pegawai-pegawai lain.

TAPI PERCAYA TAK HANYA 4% SAHAJA YANG BERJAYA! OUCH!!!!

Baca Juga  5 Sebab Utama Kegagalan Temuduga Kerja Yang Perlu Dielakkan

Tengok sendiri data yang dikeluarkan dalam LAPORAN RASMI Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk tahun 2015 – 2018.

JANGAN TERKEJUT!

3 Tip Persediaan Sebelum dan Semasa Temuduga SPA

Berdasarkan statistik ini pasti ramai yang ‘kecut perut‘. Rasa ‘keciiiiiil‘ sangat potensi nak jawatan-jawatan kerajaan ni.

NGERI KAN!

Untuk tahun 2019 jangan terkejut. Lebih NGERI! Ini data terkini yang dikeluarkan oleh pihak SPA pada tahun 2020 untuk statistik pengambilan tahun 2019.

3 Tip Persediaan Sebelum dan Semasa Temuduga SPA

Memang sukar untuk berjaya mendapat kerja kerajaan jika kita melihat kepada persaingan tinggi ini. Ramai dah ‘kalah’ awal setelah melihat statistik ini. Itulah yang mereka tak sedar sebenarnya.

PEDULIKAN STATISTIK TERSEBUT, DAN FOKUS UNTUK…

“LALUI DAN LULUS CABARAN DAN HALANGAN NAK JAWAT KERJA KERAJAAN INI”

Persaingan untuk mendapatkan kerja kerajaan AMAT tinggi dan peluang untuk anda berjaya adalah tipis jika anda langsung TIDAK TAHU bagaimana untuk bersedia menghadapi temuduga tersebut.

Ebook Rahsia Persiapan Temuduga SPA8 – Kerja Kerajaan

Kini anda tidak perlu pening-peningkan kepala memikirkan “Bagaimana la aku nak lulus temuduga ni yer?“. Kerisauan dan ketakutan anda akan kami selesaikan kerana kami bukannya menyediakan “kabel besar” yang boleh menjamin anda lulus temuduga tersebut tetapi kaedah-kaedah dan teknik-teknik rahsia yang terbukti berkesan yang dapat membantu anda lulus temuduga. Insyallah……

3 Tip Persediaan Sebelum dan Semasa Temuduga SPA

APA RAHSIA DALAM EBOOK INI?

  • Anda perlu tahu apakah 4 tindakan yang harus anda lakukan sebelum menghadiri temuduga. Tanpanya persediaan temuduga anda akan menjadi tempang!
  • Tahukah anda dengan hanya memakai pakaian tertentu, anda boleh mendapat markah free 5% dengan begitu sahaja.
  • Bagaimana melatih diri anda menjadi hebat berkata – kata di hadapan panel penemuduga dan terus memukau mereka? Anda akan ketahuinya…
  • Cuak disoal dalam bahasa Inggeris. Ketahui bagaimana anda dapat kuasai bahasa tersebut dalam masa singkat khas untuk temuduga…
  • Bagaimana nak jangkakan soalan – soalan yang bakal disoal semasa temuduga? Ikuti beberapa teknik mudah yang diajarkan dalam ebook ini.
  • Anda tidak dipanggil – panggil temuduga? Ketahui 7 sebab utamanya. Selapas ini Insyallah anda akan dipanggil!
  • Anda ada ijazah, bolehkah anda apply jawatan yang perlukan SPM saja? Tahukah anda, silap percaturan, anda pulang kosong saja.
  • Bila anda disoal sebegini ” Kenapa kami patut pilih anda bagi jawatan ini?”. Apakah patut anda jawab? Ketahuilah soalan – soalan paling killer yang pasti anda dapat jawab selepas ini.
Baca Juga  Semakan Jadual Temuduga SPA 2020 Terkini

Dan banyak lagi rahsia yang tidak muat kami nyatakan di sini. Semuanya terkandung dalam ebook ini!

BAGAIMANA EBOOK INI MEMBANTU ANDA?

3 Tip Persediaan Sebelum dan Semasa Temuduga SPA

DAPATKAN E-BOOK INI SEGERA!

3 Tip Persediaan Sebelum dan Semasa Temuduga SPA

P/S: Bayaran boleh dilakukan melalui Perbankan Online (Maybank2u, CIMB Clicks, Bank Islam, BSN, RHB dan lain-lain) dan Kad Kredit. Ebook adalah dalam format PDF. Format ebook adalah PDF iaitu buku maya yang boleh dibuka di hampir kesemua peranti moden (telefon bimbit dan komputer) – guna Google Chrome pun boleh!

Kesimpulannya, kita tak boleh mengubah ketentuan Allah tetapi kita ada pilihan untuk mengubah masa depan yang lebih baik! Usahakan untuk lulus dan masa depan anda akan menjadi lebih baik dengan keistimewaan yang banyak sebagai penjawat awam Malaysia.

Semoga berjaya sesi temuduga kepada calon yang dipanggil. Bukan hanya 3 Tip Persediaan Sebelum dan Semasa Temuduga SPA yang kami berikan tetapi banyak lagi yang akan bakal anda dapat melalui ebook ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
You cannot copy content of this page
Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?