Kenapa Calon Tidak Melepasi Tapisan Kelayakan SPM atau SVM

Kenapa Calon Tidak Melepasi Tapisan Kelayakan SPM atau SVM. Anda sedang mencari info dan maklumat mengenai status permohonan jawatan anda di laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA)?

Terdapat banyak pertanyaan daripada calon mengenai “tidak melepasi tapisan” walaupun hanya memohon jawatan yang memerlukan kelayakan SPM atau SVM sahaja.

SPA kenal pasti terdapat sebahagian besar calon yang memohon tidak jelas berkenaan syarat kelayakan minimum yang dinyatakan dalam iklan pengambilan SPA walaupun jawatan itu hanya mensyaratkan kelayakan di peringkat SPM/SVM sahaja.

Maksud Kelayakan Minimum Bagi SPM/SVM

Apakah maksud kelayakan minimum bagi SPM/SVM ini bagi membolehkan anda dilantik ke perkhidmatan awam? Rujuk poster/gambar hebahan ini sebagai panduan dan rujukan.

Untuk melihat Syarat Lantikan, Gaji dan Deskripsi Tugas setiap jawatan mengikut syarat kelayakan, terus layari https://www.spa.gov.my/spa/laman-utama/gaji-syarat-lantikan-deskripsi-tugas dan lihat klik pada jawatan tersebut.

SYARAT LANTIKAN/ GAJI/ DESKRIPSI TUGAS

  1. Ijazah Sarjana Muda/ Sarjana/ Doktor Falsafah
  2. Diploma/STP/STPM/STAM/HSC
  3. Sijil Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia
  4. SPM/SVM
  5. PT3/PMR/SRP
  6. Kelayakan Bakat
  7. Latihan Separa Perubatan

Sekarang anda sudah tahu Kenapa Calon Tidak Melepasi Tapisan Kelayakan SPM atau SVM kan? Pastikan syarat kelayakan minimum Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Sijil Vokasional Malaysia (SVM) anda sesuai dan menepati syarat yang dinyatakan.

Hebahkan juga kepada rakan-rakan lain, agar mereka juga tahu perkara penting ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

You cannot copy content of this page

Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?