Senarai Tugas Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Senarai Tugas Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29. Sebelum anda memohon sebagai Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29, apakah anda sudah mengetahui apakah deskripsi tugas, senarai gaji dan syarat lantikan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29?

Senarai Tugas Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Ini penting agar anda tidak tersilap memohon jawatan mengikut kelayakan dan tugas Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29.

Gaji Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Berikut adalah maklumat gaji Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29:

Jadual Gaji:

 • GAJI MINIMUM RM 1,493.00
 • GAJI MAKSIMUM RM 5,672.00  
 • KADAR KENAIKAN GAJI TAHUNAN  RM 145.00

Syarat Lantikan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

 1. warganegara Malaysia;
 2. berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan
 3. Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. (Gaji Permulaan pada Gred S29 : RM1,493.00); atau
 4. Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. (Gaji Permulaan pada Gred S29 : RM1,493.00); atau
 5. Diploma dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji Permulaan pada Gred S29 : RM1,770.95)

Syarat Bahasa Melayu

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan

Syarat Peningkatan Secara Lantikan

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Pembangunan Masyarakat adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S29, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

 • mempunyai kelayakan di perenggan 1 (c); dan
 • lulus Peperiksaan Khas; dan
Baca Juga  Rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

had umur pelantikan:

 • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; atau
 • berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
 • berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.

Senarai Tugas Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Memberi khidmat runding cara, merangka aktiviti harian dan mengawasi penghuni pusat pemulihan dadah dan penjara. Mengawasi, memberi kaunseling kepada pesalah akhlak dan juvana. Mengurus bantuan kepada orang-orang cacat, tua, miskin, papa dan mangsa bencana.

Sekiranya anda dipanggil temuduga jawatan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29, anda boleh dapatkan rujukan dan panduan temuduga kerja SPA melalui banner dibawah ni.

Semoga dengan perkongsian Senarai Gaji, Tugas dan Syarat Lantikan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini akan membantu mengetahui gaji, tugas dan syarat lantikan bagi jawatan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Diharapkan dengan perkongsian Senarai Tugas Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 dapat membantu anda dalam persediaan temuduga SPA nanti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

You cannot copy content of this page

Open chat
1
Boleh Kami Bantu Anda?
Hello, boleh kami bantu anda?